Sposób na domowy jogurt

 

Domowe gotowanie jest dużo smaczniejsze i zdrowsze niż kupowanie gotowych do ogrzania dań. Sklepowe produkty często zawierają dużo cukru, soli i konserwantów wpływających na smak i jakość. W produktach nabiałowych dostępnych na półkach sklepowych znajdziemy mleko w proszku. 

Jogurty bez konserwantów zrobione w domu

jak zrobić jogurt w domuJeżeli zależy nam na zdrowiu i ważne jest dla nas to co jemy, to warto spróbować samodzielnie wykonać niektóre produkty i dania. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów i porad jak zrobić jogurt w domu. Jest on bardzo prosty i wymaga jedynie dwóch składników i sporo chęci do pracy. Jeżeli chcemy uzyskać gęsty i treściwy produkt, to najlepiej kupić tłuste, pełnowartościowe, pasteryzowane mleko. Im więcej będzie zawierać tłuszczu, tym gęstszą będzie miał jogurt konsystencję. Do zrobienia jogurtu potrzebujemy jeszcze dobre kultury bakterii, które kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością, albo w niektórych aptekach. Są one w postaci sproszkowanej i dla zachowania wszystkich własności, przechowuje się je w lodówce. Na jeden litr mleka wystarczy jedna saszetka bakterii, które należy dokładnie wymieszać i przez osiem do dziewięciu godzin, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku, przechowywać w stałej temperaturze około czterdziestu stopni Celsjusza. Takie warunki gwarantują szybkie namnażanie się bakterii i tworzenie się jogurtu. Jego smak jest bardzo kremowy i delikatny. Jeżeli jogurt będzie dłużej przetrzymywany w takich warunkach, to uzyskamy kwaśny kefir, albo maślankę.

Jogurty możemy wykonać także w specjalnej jogurtownicy, która znacznie ułatwia pracę. Naturalny jogurt możemy wzbogacić smakiem sezonowych owoców, a w razie potrzeby posłodzić go miodem, albo syropem klonowym. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste, dlatego coraz więcej osób się przekonuje do jego wykonania. 

 

Zamknij