Smaczna przyprawa do rosołu

Dla wielu Polaków tradycyjny, niedzielny obiad jest stałym punktem tygodnia. Wtedy większość gospodyń domowych przygotowuje rosół i kotlety schabowe z ziemniakami. Zrobienie kotletów nie jest zbyt trudne, ale rosołu sprawia niektórym problem.

Czym przyprawiać rosół?

przyprawy do rosołuWiększość zup nie sprawia kłopotu w wykonaniu, gdyż wystarczy włożyć wszystkie składniki do garnka, zalać wodą i zagotować. Jednak trzeba pamiętać, że każda zupa wymaga zastosowania innych przypraw, aby podkreślić jej wyjątkowy smak. Rosół jest zupą, która wymaga cierpliwości, ponieważ im dłużej się gotuje, tym lepiej smakuje. Jednak kluczem do sukcesu jest dobre mięso, warzywa i przyprawy do rosołu. Trzeba mieć marchew, seler, pietruszkę i por oraz odpowiedni kawałek mięsa drobiowego. Nie warto go doprawiać gotowymi przyprawami w płynie, gdyż zawierają glutaminian sodu i wiele innych wzmacniaczy smaku, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. W sprzedaży dostanie gotowe, naturalne przyprawy, które w swoim składzie mają liść laurowy, pieprz, lubczyk czy suszoną włoszczyznę. Znajdziemy w nich także czosnek, cebule i ziele angielskie. Wszystkie składniki są w formie sproszkowanej lub drobno posiekanej. Na samym końcu gotowanie, do rosołu wystarczy dodać nieco soli i zupa jest gotowa do spożycia. Tak przyprawiony rosół z pewnością każdemu będzie smakował. To jedyna zupa, która musi się długo gotować na maleńkim ogniu, ponieważ wtedy wszystkie jej składniki nadają odpowiedni smak i aromat wywarowi. Właściwa przyprawa jest wisienką na torcie.

W polskich domach często się spotyka rosół jako klasyczną zupę, ale rzadko jest ona odpowiednio doprawiona. Dobry rosół powinien mieć mieć lekko żółtą barwę i krystaliczną konsystencję, a dodane przyprawy nie powinny być zbyt widoczne na powierzchni.