Salon Amanda

Świeże liście kolendry

 

Stosowanie przypraw do przyrządzania dań jest czymś oczywistym. Mimo iż każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy, zawsze warto próbować nowości. Szczególnie, jeśli chodzi o naturalne zioła. Coraz chętniej wybierana jest kolendra, która ma naprawdę szerokie zastosowanie. Kiedy naprawdę warto jej użyć? Z pewnością temat wymaga rozwinięcia.

Potrawy z liściem kolendry

liść kolendryWśród nas są osoby, które mają ogródek. Wówczas, mogą posiadać różnorodne rośliny, owoce czy drzewa. Niemniej jednak, w domu także można mieć swój mini ogródek. Niektóre osoby zasadzają sobie zioła, które można używać do różnorodnych celów. Z pewnością nierzadko pożądany jest liść kolendry. Do czego można go zastosować? Idealnie nadaje się do przygotowywania sałatek, potraw z mięs czy też ryb. Kolendra nierzadko dodawana jest do zup i sosów, dzięki czemu nadaje im charakterystyczny smak. Czasem używa się ją do wypieku chleba, ciast czy ciasteczek. Coraz częściej stosowana jest do peklowania szynek. Kolendra najchętniej używana jest w daniach kuchni indyjskiej, jednakże z jej użyciem można stworzyć naprawdę smaczne polskie potrawy. Warto wiedzieć, że można ją zastosować jako dekorację na talerzu, co także jest świetnym pomysłem. Jakie właściwości posiada? Przede wszystkim łagodzi wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego. Wpływa na poprawę apetytu czy też trawienie. Jak widać, zastosowanie jest naprawdę szerokie i coraz bardziej cenione.

Każdy człowiek może eksperymentować w kuchni. Dzięki temu można wzbogacać swoją wiedzę i próbować nowych smacznych potraw. Warto wspomnieć, że ludzie chętnie wybierają zioła podczas przyrządzania różnych dań. Z pewnością warto sięgnąć po liście kolendry, które mają szerokie zastosowanie. Najlepsze są świeże, które można dodawać do sałatek czy obiadów.

Zainteresowany? Zajrzyj na: kociolek-smakow.pl