Zwracamy coraz większą uwagę na jakość produktów, ich skład oraz właściwości zdrowotne. Ten pozytywny trend obserwowany jest w wielu środowiskach i grupach wiekowych. Wszystko wskazuje na to, że produkty dobieramy bardziej świadomie, jesteśmy otwarci na nowe doświadczenia kulinarne.
Zalety i wykorzystanie oleju kokosowego
Kiedy weźmiemy pod lupę oleje wykorzystywane w kuchni, możemy wyciągnąć wiele ciekawych wniosków. Po pierwsze – kwestia olejów rafinowanych i nierafinowanych. Oleje rafinowane produkowane są przy użyciu bardzo wysokiej temperatury, często również towarzyszących temu procesowi substancji chemicznych. Proces rafinacji pozbawia olej większości wartości odżywczych, takie oleje nadają się jedynie do smażenia. Oleje nierafinowane natomiast, poddane są obróbce w niskiej temperaturze i zachowują wszystkie walory odżywcze. Z wielu dostępnych na półkach sklepowych olejów, warto przyjrzeć się olejowi kokosowemu. Olej kokosowy bio to produkt nierafinowany, tłoczony na zimno, pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych. Olej kokosowy zdążył już zagościć w naszych domach, a wszystko dzięki jego wszechstronnym właściwościom. Standardowo, jak każdy inny olej, także olej kokosowy może być wykorzystywany w kuchni. Co ważne, nie tylko do popularnych dań. Olej kokosowym często staje się kluczową nutą smakową przyrządzanych potraw. Sprawia, że przyrządzane posiłki nabierają zupełnie nowego charakteru. Poza rewelacyjnym smakiem, olej kokosowy wyróżnia się wartościami odżywczymi – zawiera zestaw cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów (witaminy z grupy B, magnez, cynk i żelazo).
Uzupełnieniem zastosowania oleju kokosowego są również szerokie korzyści kosmetyczne. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że staje się także nieoceniony w pielęgnacji skóry i włosów. Z powodzeniem może pełnić rolę kremu, balsamu, czy odżywki do włosów o pięknym zapachu.