Zielona herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie po wodzie. Jest krzewem występującym w Azji Południowo-Wschodniej używanym od ponad 5000 lat. To roślina o błyszczących zielonych liściach oraz białych kwiatach zbierana po osiągnięciu ok. półtora metra wysokości. Istnieją jej różne odmiany, a każda z nich ma unikalne cechy.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę
Napój sporządzony z liści zielonej herbaty zawiera wiele substancji odżywczych oraz minerałów, a także flawonoidów, garbników oraz witamin z grupy B. Od dawna znane było jej działanie prozdrowotne, a obecnie bardziej szczegółowo podkreśla się jej właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, a także przeciwnowotworowe. Polifenole w niej zawarte pomagają w zapobieganiu schorzeniom sercowo-naczyniowym oraz ograniczają procesy neurodegeneracyjne w przebiegu chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Korzystne działanie odkryto także w przypadku cukrzycy typu 2, spożywanie herbaty ma bowiem regulować poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do kofeiny, teina zawarta w herbacie wolniej uwalnia się w organizmie przez co zapewnia energię na dłużej oraz poprawia zdolność koncentracji. Nie ma działania stricte odchudzającego, ale właściwości moczopędne oraz oczyszczające pomagają w gubieniu dodatkowych kilogramów. Herbata zielona liściasta używana jest najczęściej do robienia naparów, zaleca się zalewanie jej nie wrzątkiem, a wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Wystarczy parzyć ją ok. 2 minut.
Zaleca się spożywanie 2-3 filiżanek herbaty dziennie, najlepiej w pierwszej połowie dnia, aby skorzystać z jej działania energetyzującego. Wybierajmy zieloną herbatę dobrej jakości, najlepiej liściastą i ekologiczną, a na pewno w pełni odczujemy jej dobroczynny wpływ na nasz organizm.