Na spotkanie towarzyskie najczęściej umawiamy się nie tylko tam, gdzie wnętrze i atmosfera jest zachęcająca i utrzymana w przytulnym klimacie, ale przede wszystkim tam, gdzie wiadomo, że będziemy mogli zjeść coś pysznego i napić i się dobrej, aromatycznej kawy.
Ekspres dla gastronomii
Wiadomo, że nikt w najlepszych kawiarniach i restauracjach nie bawi się w ręczne przygotowywanie kawy. Profesjonalne ekspresy gastronomiczne mają tutaj ogromne pole do popisu. Są sieci kawiarń i lokali, które specjalizują się tylko i wyłącznie w serwowaniu przepysznych kaw z różnej części świata. Wyselekcjonowane, najlepsze jakościowo ziarna są mielone na bieżąco przez maszyny, które można by już śmiało określić „kombajnem” do robienia kawy. W zależności od tego czy wybierzemy w pełni automatyczny czy kolbowy ekspres, możemy mieć możliwość w pełni zautomatyzowanego przygotowywania naparu z kawowego ziarna pod odpowiednim ciśnieniem. Gwarantuje to iście niebiańską esencję, wytłoczoną z samego środka niepozornych, brązowych ziarenek. Automatyczne podgrzewanie i spienianie mleczka to także nie problem dla takiego ekspresu. Później pozostaje kwestia dodatków na życzenie klienta. Osoba, która zawodowo zajmuje się parzeniem i podawaniem kawy nazywany jest baristą i potrafi ona wyczarowywać istne cuda. Zarówno w kwestii smaku, jak i dekoracji filiżanki, kubka czy szklanki, w którym podany jest nam napój. Często są to małe dzieła sztuki, które żal zepsuć wypijając je. Ekspresy wykonane są w ciekawej, często nowoczesnej formie wizualnej, tak że wystawione w miejscu widocznym dla klientów, mogą okazać się bardzo dobrym elementem wystroju całego wnętrza.
Wybór wśród ekspresów jest ogromny jego wybór zależy z pewnością od potrzeb danego lokalu i kwotą jaka dysponuje. Jest to jednak urządzenie, które zapewni klientom i gościom najwyższa jakość kawy, przy wysokiej wydajności przygotowywania naparu.