Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach oraz odpowiednich opakowaniach, aby nie straciła swoich właściwości czy zdatności do spożycia. Laminaty stosowane do żywności muszą być odporne na uszkodzenia czy rozszczelnienia. Dzięki zastosowania wielowarstwowej folii druk jest chroniony przed uszkodzeniem i zachowuje trwałość.
Laminaty stosowane do pakowania żywności
Zastosowanie wielowarstwowej folii w opakowaniach sprawia, że produkty chronione są przed czynnikami zewnętrznymi. Spożywcze laminaty PET PE stosowane są do opakowań żywności takiej jak mięso, wędliny, ryby czy sery. Możliwe jest zastosowanie laminatu przezroczystego, połyskliwego, matowego czy też kolorowego z nadrukiem. Wszystko zależne jest od życzenia klienta oraz żywności. Laminat, który wykorzystuje się do opakowań żywności musi być odporny na działanie czynników zewnętrznych, które mogłyby wpłynąć na jakość, trwałość i zdatność do spożycia produktu. Musi być odpowiednio dobrany tak, aby sam produkt też nie wpływał negatywnie na właściwości opakowania. Opakowanie musi być dobrane do sposobu przechowywania produktu. Należy wziąć pod uwagę czy produkt będzie przechowywany w niskich temperaturach, czy możliwe będzie jego podgrzanie w mikrofalówce, lub czy będzie można go zamrozić. Laminat będzie zabezpieczał produkt przed parowaniem, skraplaniem się wody, zabezpieczał będzie również przed promieniami UV oraz temperaturą.
Zadaniem laminatu jest stworzenie bariery między produktem, a środowiskiem zewnętrznym. Istotne jest właściwe dobranie laminatu do rodzaju opakowania i produktu. Nie może on przepuszczać zapachu produktu na zewnątrz ani też pozwalać na przenikanie zapachów zewnętrznych do produktu. Żywność musi być pakowana niezwykle szczelnie, aby uniemożliwić psucie się.